Nextina |MM| Zväz slovenských pekárov, cukrárov a cestovinárov od novembra zastupuje na poste výkonného riaditeľa Milan Lapšanský. Dlhoročný expert na potravinárstvo, obchod a potravinársku legislatívu bude hájiť záujmy Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Zväz, ktorý zastupuje strategický sektor potravinárstva, tvoria firmy s približne 12 000 zamestnancami po celom Slovensku. „Pekárenský sektor je kostrou potravinárstva. S jeho produktami sa každý z nás stretáva dennodenne. Mojim cieľom je zintenzívniť komunikáciu sektora smerom k verejnosti, ale aj k orgánom štátnej správy. Vzhľadom na to, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR má nedostatok odborníkov a skúsených manažérov, je pochopiteľné, že nenachádza primerané riešenia. Pekári preto vyvinú aktivity na zvýšenie konkurencieschopnosti slovenského pekárenstva, cukrárstva i cestovinársta a budú prinášať návrhy nielen na to, čo treba vylepšiť, ale aj riešenia ako to urobiť,“ povedal Milan Lapšanský.
Bývalý generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pôsobí v oblasti potravinárstva, obchodu a potravinárskej legislatívy už viac ako dve desaťročia. Stál za projektom boja proti dvojakej kvalite potravín v Európskej únii, ktorý odštartovalo práve Slovensko, inicioval novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorým sa inšpirovali v boji s dominantným postavením a s nekalými praktikami obchodných reťazcov viaceré členské štáty EÚ a významne zlepšil postavenie a konkurencieschopnosť výrobcov slovenských potravín.
„Nielen potravinárske komory, ale aj zväz pekárov, dlhodobo vyslovuje nespokojnosť s krokmi
aktuálneho vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Výčitky
agropotravinárskeho sektora smerujú k absentujúcej komunikácii, minimálnej úrovni podpory,
nejasným a netransparentným víziám ministerstva či chýbajúcim prioritám ministerstva smerom
k domácim potravinárom. Aj nečinnosť agrorezortu bola jedným z dôvodov personálneho posilnenia vedenia zväzu. Je nevyhnutné posunúť sa vpred aj vzhľadom na aktuálnu situáciu s pandémiou a zvyšujúcim sa nákladom,“ uviedla Tatiana Lopuchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Obsadenie funkcie výkonného riaditeľa SZPCC schválilo predstavenstvo SZPCC na svojom zasadnutí 22. októbra 2020.
Pekári od vedenia agrorezortu očakávajú najmä dokončenie legislatívnych procesov za účelom
podpory postavenia pekárov v potravinovom reťazci, zaradenie pekárskeho sektora do podporných finančných schém a zachovanie štandardu ochrany domácich producentov potravín v rámci zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami.