Nextina |MM| Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov sa pridáva k výzve Potravinárskej komory Slovenska, ktorá upozorňuje, že na začiatku budúceho týždňa môže dôjsť k výpadku zásobovania potravinami. Problémy sa môžu dotknúť aj zásobovaniu pekárenskými výrobkami. Dôvodom je povinnosť opätovného pretestovania tých pracovníkov, ktorí sa pohybujú v rámci okresov, kde je nutné a kde nie je nutné druhé kolo celoplošného testovania.
Pracovníci, najmä šoféri pekárenských zásobovacích vozidiel, ktorí sa nachádzajú v tzv. červených zónach budú pretestovaní počas víkendu. Avšak tí pracovníci, ktorí sa nachádzajú v zelenej zóne, tj. v okrese, kde nebude prebiehať druhé kolo testovania, budú mať testy v rámci svojho okresu zaistené až od pondelka 9. novembra. To je však neskoro.
„Rozvoz pečiva sa uskutočňuje v noci, v tomto prípade z nedele na pondelok. Avšak tí šoféri, ktorí pôjdu zo zelenej zóny do červenej, musia mať platný certifikát o neinfekčnosti, čo v aktuálnom nariadení a zabezpečení testovania nebude možné, respektíve bude možné iba v susedných červených okresoch. Aj vzhľadom na zvýšenú migráciu obyvateľov to v súčasnej karanténnej situácii považujeme za hazard. Preto z určitých logistických problémov môže dôjsť k ohrozeniu zásobovania čerstvým pekárenským sortimentom,“ približuje problém Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Zároveň dodáva, že žiadajú vládu, aby zaviedla možnosť pretestovania pracovníkov v sektore pekárenstva v zelených okresoch už v nedeľu 8. novembra, alebo v pondelok doobeda. A aby bol certifikát o neinfekčnosti platný pre pracovníka zo zelenej zóny z 1.vlny testovania až dovtedy, kým sa pracovník nedá bezplatne otestovať v mobilných testovacích jednotkách vo svojom okrese v priebehu pondelka 9. novembra. Upozorňujeme na fakt, že testovanie sa týka aj niektorých výrobných pracovníkov, ktorí dochádzajú za prácou medzi okresmi.
Potravinári zároveň žiadajú, aby bol zoznam mobilných testovacích miest v zelených okresoch zverejnený čím skôr, ideálne v priebehu dnešného dňa. „Pekári potrebujú zaistiť logistiku a pracovníkov logistiky ešte pred víkendom, aby sa zaistilo plynulé zásobovanie obyvateľstva čerstvými pekárenskými výrobkami,“ uzatvára Tatiana Lopúchová, pričom pripomína, že sa chcú vyvarovať problémom so zásobovaním z čias prvej vlny lockdownu.