ISSN 1337-8481

štvrtok, 21. novembra, 2024

Priemerný Slovák raz rok zje 34 chlebov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Nextina |MM|  Slovenské pekárenské odvetvie sa od Nežnej revolúcie výrazne zmenilo. Pekárenstvo patrí k odvetviam s najdlhšou tradíciou na našom trhu. Kým pred revolúciou sa Slovensko vyznačovalo najmä priemyselnou výrobou chleba a pečiva, 90-te roky minulého storočia všetko zmenili. Vývoj v súkromnom sektore a otvorenie trhu spôsobilo boom v pekárenskom sortimente, pričom spotreba čerstvého chleba a pečiva začala výrazne klesať. Tento stav pretrváva dodnes.

 

Zahraniční dodávatelia dávali Slovákom darčeky

Po Nežnej revolúcii na Slovensku nastúpilo obdobie vzniku menších lokálnych pekární. „Zmena štátoprávneho usporiadania hospodárskeho a politického systému v roku 1989 priniesla eufóriu zriaďovania malých súkromných pekární. Veľké priemyselné pekárne ustúpili do úzadia. Zároveň na Slovensko začali prenikať zahraničné firmy ponúkajúce strojnotechnologické vybavenie pre malé pekárne,“ spomína Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorá v pekárenskom segmente pracuje tri desaťročia. Zahraniční dodávatelia technológií v tých časoch k sebe pozývali menších pekárov na prehliadku výrobných závodov, získať ich sa snažili aj rôznymi suvenírmi a darčekmi, na ktoré neboli Slováci v tom období zvyknutí a považovali to za mimoriadne seriózny prístup.

 

Úroveň pekární sa vyrovnala západoeurópskym

V prvej polovici 90-tych rokov vznikli stovky malých pekární, banky bez problémov poskytovali úvery, aj keď s úrokovými sadzbami nad 20 percent. Podľa zväzu pekárov sa dá vtedajší rozkvet menších pekární odôvodniť aj nostalgiou – každý chcel priniesť na trh taký chlieb, aký sa nosil na stôl v 50-tych rokoch. „Mnohým sa to aj podarilo a uspeli, začali s rozširovaním výroby a modernizáciou. Z pôvodne malých pekární sa stávali stredne veľké, ktorých úroveň bola porovnateľná s tými západoeurópskymi. Modernizáciou začali prechádzať aj priemyselné pekárne,“ približuje Tatiana Lopúchová s tým, že porevolučné roky sa ešte vyznačovali vyššou spotrebou chleba. Zo štatistík vyplýva, že po Nežnej revolúcii pripadala na 1 obyvateľa spotreba 49,7 kilogramu chleba a 39,5 kilogramov pečiva za rok. V približne týchto úrovniach sa držala celú dekádu, výrazný pokles nastal po prelome tisícročí.

 

Obrovský pokles v spotrebe nastal od roku 2006

Po revolúcii sa otvoril veľký priestor pre kreativitu pekárov a širokú škálu úžasných, dovtedy nepoznaných, výrobkov – v nových tvaroch, rôznych chutiach, vlastnostiach či v inom zložení nutričných hodnôt. V spojitosti s príchodom zahraničnej, a výrazne lacnejšej, konkurencie začala spotreba tradičného pekárenského sortimentu výraznejšie klesať,“ opisuje predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Najmarkantnejší pokles je vidieť od roku 2006, teda krátko po vstupe Slovenska do Európskej únie. V tom čase poklesla spotreba čerstvého chleba na jedného obyvateľa na niečo málo cez 42 kilogramov a spotreba pečiva na 28 kilogram za rok. „Globalizácia priniesla mnoho pozitívneho. Negatívom z pohľadu domáceho pekára oproti obdobiu pred rokom 1989 sa však stal až priveľmi otvorený trh voči zahraničným výrobkom, ktoré začali vytláčať domácu produkciu. Problémom však nebola prirodzená konkurencia, skôr umelo znižované ceny a dotačná politika zahraničných výrobkov.

Tradičný chlieb a pečivo idú do úzadia na margo trendov v stravovaní

Novému trendu v stravovaní sa museli prispôsobiť aj slovenskí pekári. Na trh začali postupne aj slovenskí výrobcovia uvádzať ešte pestrejší sortiment. Preferencie Slovákov sa výrazne zmenili a do popredia sa dostali rôzne druhy výrobkov s prívlastkom „free“ – sugar free, fat free, gluten free, lactose free. Zároveň sa sortiment rozšíril o množstvo druhov rožkov, bagiet i chlebov s rôznymi prímesami či príchuťami, na pultoch nájdeme čoraz viac dopekaných i rozpekaných výrobkov. Do úzadia postupne ide základný chlieb a tradičné pečivo. Aktuálne vychádza, že jeden Slovák za rok skonzumuje 34 kilogramov jednokilogramového chleba a 29 kilogramov pečiva.

 

 

Spotreba chleba a pečiva od roku 1989

Rok Spotreba chleba na 1 obyvateľa v kg Spotreba pšeničného pečiva na 1 obyvateľa v kg
1990 49,7 39,5
1991 49,7 42,8
1992 48,8 42,4
1993 50,4 46
1994 50,1 56
1995 50,5 63,2
1996 48,1 57,8
1997 55 44,8
1998 52,8 43,2
1999 53 35,2
2000 50,2 33,4
2001 48,6 34,6
2002 48,4 31,2
2003 47,5 28,4
2004 46,4 31,4
2005 45,8 30,7
2006 42,5 28,4
2007 41,7 29,8
2008 41,5 29,3
2009 41,6 28,2
2010 40,1 29,1
2011 39,4 29,6
2012 38,1 28,8
2013 38,6 27,8
2014 36,4 29,6
2015 35,1 30
2016 34,9 29,9
2017 35,1 30,6
2018 34,5 29,4
2019 34 29

Zdroj: História slovenského pekárstva, Vojtech Szemes

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Spotreba chleba klesla a bude klesat, lebo je na vine jeho nekvalita.Na trhu je x-druhov chleba,vylepšených kadejakymi semiačkami a názvami,ale kvalita veľmi upadla.Chlieb na druhý,tretí deň začína plesnivieť.Mám pocit ako by tá pleseň tam bola naočkovaná aby sa viacej predával. Je to plytvanie múkou.Pečivo,ako rohlíky a podobné výrobky z mrazených polotovarov sú tiež inej kvality ako sme boli zvyknutý.Na dobrý chlieb a pečivo môžem len s lútosťou spomínať.A tá vôňa čerstopečeného chleba v bývalej pekárni,to bola vôna.Čo tak skúsiť piecť tradičný domáci chlieb starých gazdiniek? Rád by som si za taký chlieb aj priplatil.

  2. Vazeni, nechcem robit reklamu..
    Kazdy chlieb je iny, aj ked suroviny su takmer rovnake. Ale ako prebieha kysnutie? Aka je kvalita vody? . . .
    Takze, aby to nebola reklama pre TO pekaren, skuste..

  3. Už kvalita chleba bola na pretrase nie raz. Čo je to za kvalitu, keď vám na druhý, tretí deň splesnivie? Podľa rád, nemal by sa dávať do chladničky alebo mrazničky. Ak to budete dodržiavať, tak potom ho vyhodiť, čím sa plnia kontajnery. Načo je toľko druhov chleba, ako je už spomínanými semienkami… Nestačilo by, keby boli len tie najužívanejšie druhy? Posypať si vie každý sám. Aj tie nezmyselné „pravdy“, že od chleba sa priberá. Chlieb sa vždy jedol a jesť bude, ale aký a koľko to záleží len na nás.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img