MPSVR SR |MM| Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v zmysle zákona o cestovných náhradách navrhuje zvýšiť sumy stravného pre zamestnancov. Reaguje tým na vývoj indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní. S cieľom zmierniť dopady rastúcej inflácie, rezort práce zverejnil predbežnú informáciu k návrhu tohto opatrenia a inicioval tak legislatívny proces. Minimálna hodnota stravného lístka by mala dosiahnuť sumu 5,48 eura.
Mechanizmus určenia výšky stravného stanovuje zákon o cestovných náhradách (§ 8 ods. 1, z. č. 283/2002 Z. z). V mesiaci január 2023 dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní hodnotu 107,0 %, čo predstavuje zvýšenie o 7,0 percentuálneho bodu oproti základni (kalendárny mesiac, podľa ktorého boli naposledy opatrením upravené sumy stravného). Tým bola splnená podmienka pre zvýšenie súm stravného pri pracovných cestách v zmysle zákona o cestovných náhradách.
Návrhom opatrenia MPSVR SR sa suma stravného zvýši nasledovne:
- 5 hodín až 12 hodín trvania pracovnej cesty zo 6,80 eur na 7,30 eura,
- nad 12 hodín až 18 hodín trvania pracovnej cesty z 10,10 eur na 10,90 eura,
- nad 18 hodín trvania pracovnej cesty z 15,30 eura na 16,40 eura.
Minimálna hodnota stravovacej poukážky je podľa Zákonníka práce 75 % stravného pre pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín. Pri sume stravného 7,30 eur bude teda minimálna hodnota stravovacej poukážky 5,48 eura. Zákonník práce určuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, zamestnávateľ sa môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku vo vyššej hodnote.
Účinnosť opatrenia bude závisieť od dĺžky legislatívneho procesu, ktorý sa začal zverejnením predbežnej informácie. Predpokladaný termín začatia medzirezortného pripomienkového konania je apríl 2023.
Naposledy sa sumy stravného pri pracovných cestách zvýšili opatrením ministerstva práce 1. januára 2023.
Je to síce v poriadku ceny idú hore ale ľahko sa im rozhoduje keď ich to nestojí ani cent tak ako zastropovanie cien v supermarketoch.