Nextina |MM| Slovenskí pekári zvládli celoplošné testovanie bez väčších prekážok. Podľa prieskumu Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov medzi jednotlivými výrobcami, nedošlo v žiadnej z prevádzok k obmedzeniam či prerušeniam výroby.
„Podľa dát, ktoré sme v priebehu včerajšieho dňa získali od našich členov, došlo v pekárňach k výpadku v priemere 3,5 percenta zamestnancov. Z toho väčšina z nich bola buď pozitívne testovaná, alebo v priamom kontakte s pozitívne testovaným. Dobrovoľnú karanténu, a teda neúčasť na testovaní, si zvolilo ani pol percenta pracovníkov. Celoplošné testovanie tak nemalo výrazný vplyv na chod spoločností a zásobovanie obyvateľstva čerstvými pekárenskými výrobkami,“ uviedla Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Väčšina pekárenských spoločností výpadok zamestnancov riešila presunom pracovníkov z iných zmien, zlúčením rozvozových liniek či obmedzením sortimentu.
Slovenské pekárne pripomínajú, že plne podporili celoštátne testovanie v snahe zabrániť ďalšiemu nekontrolovateľnému šíreniu pandémie koronavírusu. Zároveň žiadajú, aby sa v testovaní pokračovalo, nakoľko to môže mať podľa nich pozitívny efekt na zachytenie väčšieho množstva pozitívnych a infekčných pracovníkov.
„Plne podporujeme ideu mobilných testovacích stanov zriadených v okresoch, ktoré by obyvateľstvu slúžili na pretestovanie aj mimo celoštátneho testovania. Vzhľadom k tomu, že viacerí pekári si testovali svojich zamestnancov sporadicky už od začiatku epidémie vo vlastnej réžii a plne si ich hradili, uvítali by sme, ak by sa toto finančne výhodnejšie testovanie umožnilo aj pekárom a ostatným potravinárom, ideálne pod gesciou štátu,“ dodala Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov.